-kotiäidin henkireikä, pakopaikka tiskien ja pyykkien ääreltä. Sisustusta,
talon rakentamista, lapsiperhe-elämää. Arkea, juhlaa ja haaveilua.

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

"Jos ei viina, terva ja sauna auta, niin tauti on kuolemaksi"

Kokeiltu on vasta saunaa, ja noi kaksi muuta taidan jättää väliin. Alkaa pikkuhiljaa järki paeta päästä, kun on kuusi päivää ollut neljän seinän sisällä. Flunssien flunssa! Äitin mielestä mun pitäisi laittaa valkosipuli korvaan, ja lisäksi teipata yksi kaulaan. :O Vielä ei ole epätoivoni kuitenkaan ihan niin suuri...

Asiasta manttelitakkaan. Jos tätä blogia sattuu lukemaan joku joka tietää jotakin manttelitakoista, tai jolla on niistä kokemusta, niin laita kommenttia. :)Ajatuksena on, että laitettaisiin kunnollinen varaava takka taakse, ja liiskattaisiin siihen päälle joku hieno mantteli. Ja pohdittiin vielä sellaistakin, saisiko takan toiselle sivulle vielä upotettua pienen leivinuunin. Se alkaa kyllä ehkä olla jo melkoinen sillisalaatti, jos aletaan manttelia ja leivinuunia risteyttään?

En ole vaan vielä yhdessäkään suomalaisessa kodissa nähnyt manttelitakkaa! Tuolla Atlantin toisella puolella niitä taitaa olla joka toisessa talossa. Ei olla vielä selvitetty mistä manttelin saisi tilata, mitä se maksaisi ym. Nämä kaksi kuvan manttelia on ihan kivat, mutta vähän vähemmän koristeellinen olisi kuitenkin enemmän meidän makuun ehkä. 

Kellään kokemuksia? 

Kuvat napattu osoitteesta http://www.finnrustica.fi/

3 kommenttia:

 1. Hei,

  Itsekin aikoinaan haaveilin meidän kotiin semmoisesta modernista manttelitakasta, mutta se sitten jäi haaveeksi hinnan takia. Käyttökokemusta ei siis ole varsinaisesti manttelitakasta mutta niiden hinnoista on :)

  Perusperiaatteena takassa kuin takassa on se, kuinka painavalle takalle on talon lattiapohjassa tehty varaus. Toinen tärkeä seikka on se, onko tarkoitus ottaa ns. varaavatakka vai kiertoilmatakka.

  Leivinuunisysteemeissä käsittääkseni on aina varaavatakka, en tosin ole 100% varma. Kallein tapa hankkia manttelitakka on ostaa se ns. valmiina pakettina tai erikoismallina joltakin takkatoimittajalta. Halvin, joskaan ei se helpoin tapa, on ostaa erikseen takkasydänpaketti tai teettää tiilisisus muurarilla, minkä jälkeen tilataan erillinen mantteliuloke ja tiilitakan kuori päällystetään esim. slammaamalla. Hintaero näiden kahden työtavan välillä voi olla 3000 euroa. Valmis ammattilaisella teetetty manttelitakka voi tulla maksamaan 4000-8000 euroa, riippuen aina takan koosta ja käytetyistä materiaaleista. Tavallisen kauniin varaavantakan saa totetustavasta riippuen noin kahdella, kolmella tonnilla - hormi tietysti maksaa erikseen.

  Nyt kun en ole nähnyt teidän talon pohjaa enkä tiedä, onko teidän takka sivu- vai päältäliitostakka, en voi sanoa tarkkaan, että mitä malleja on aikoinaan käytetty juuri samantyyppisen manttelitakan sisuksena, mutta tiedän, että esim. Tiilerin tuplalaurin on joku aikoinaan päällystänyt slammaamalla ja mantteliedustalla. Tuplalaurissa ei tosin ole sitä leivinuunia vaan takka on kaksipuoleinen takka, mutta Tiilerillä lienee jokin muu malli missä sellainen on.

  Me ostettiin aikoinaan takka- ja IKI-hormipaketti netin kautta (www.takkatuli.fi) ja paketin kokosi muurari tuntitöinä. Takan isot eduslaatat valitsimme itse Pukkilasta ja mallinsimme itse 3D-kuviin paikoilleen. Laatat ja lopullisen slammauksen teki meidän laatoittaja tekemiemme kuvien mukaan. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä lopputulokseen :) ja varsinkin hintaan, sillä vastaava Uuniseppien takka olisi maksanut tuplaten enemmän :)

  Manttelitakkamalleja löytyy osoitteesta: http://laelegancia.wippiespace.com/site/

  Tulipas sekavaa tekstiä, toivottavasti en sekoittanut lisää :)

  t. Marika

  VastaaPoista
 2. Kiitos Marika kommentista! Luin sen kertaan jos toiseenkin. :) Ja mieskin lukaisi. Suunnitelmat on vielä kesken, mutta kyllä ne yön pimeinä tunteina tais jo alkaa hahmottumaan miehen millimetripaperille...onneksi on insinööri. :)

  VastaaPoista
 3. Millimetripaperi on hyvä keksintö :) Sillä mekin lähdettiin liikkeelle :)

  VastaaPoista