-kotiäidin henkireikä, pakopaikka tiskien ja pyykkien ääreltä. Sisustusta,
talon rakentamista, lapsiperhe-elämää. Arkea, juhlaa ja haaveilua.

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Keittiö

Tämän viikonlopun teemana on ollut keittiö. Tein pientä gallupia facebookissa, oli mielenkiintoista kuulla mihin keittiöihin muut olivat rakentaessaan/rempatessaan päätyneet, ja miksi. Tänään aloitimme sitten oman kierroksemme Ikeasta; se oli auki näin sunnuntainakin ja siellä oli helppo liikkua Naperon kanssa. 

Haluaisin tehdä keittiöstä (kuten koko kodista) tyyliltään romanttisen. Olen opiskellut viime aikoina Suomalainen sisustuskirja- nimistä opusta,  jonka mukaan romanttinen sisustus on hyvin muuntautumiskykyinen ja monimuotoinen: romuromanttinen, maalaisromanttinen, kartanoromanttinen. Mummonmökin romantiikkaa, kartanoromantiikkaa, vanhasta kuluneesta roinasta muodostuvaa romantiikkaa, maalaisromantiikkaa talonpoikaisine huonekaluineen, ja kaikkea siltä väliltä!

Keksin itse vielä yhden: klassisen romanttinen. En tiedä onko sellaista olemassa muualla kuin omassa päässäni. Romuromantiikka on omaan makuuni vähän liian kulunutta, kartanoromantiikka liian prameaa, mummonmökki menee liian kukalliseksi. Klassisen romanttinen on ainakin omassa mielikuvituksessani sopiva yhdistelmä näitä kaikkia. Mukana voi olla jotakin kulunutta, mutta ei liikaa, jotta yleisvaikutelmasta ei tule nuhruinen. Pieni häivähdys mummonmökkiä, vaikkapa jonkun... 


...Greengaten keittiöpyyhkeen muodossa. (Green Gatella on muuten kauhean paljon ihanaa tavaraa. Sitä voisi ihan pikkusen hankkia väriä tuomaan, muttei liikaa. Pari pyyhettä ja muutama kippo ja purnukka olisi tarpeeksi.)

Ja vähän tyylikkyyttä kartanoista. :) 

No, tätä keksintöä klassisesta romantiikasta en ole löytänyt mistään kirjoista ja oppaista. Siitä huolimatta, ajattelin sitä lähteä jahtaamaan. 
Yksi tälläinen tyylikkään romanttinen keittiö, joka on mielestäni hurjan ihana ja melko klassinen, löytyi toissakesän asuntomessuilta. Nappasin siellä pari kuvaa Mika Kallion keittiöstä, joka on mielestäni upea!


Tuollainen penkki tyynyineen meille on tulossa. Alunperin idean varastin siskoltani, jonka keittiössä myös on tuollainen. Vahvistuksen ideavarkauteni sai, kun käytiin Mikan keittiössä ja nähtiin tuo myös siellä, ja ihastuin entistä enemmän. Lisäksi tuollainen vitriinikaappi aiotaan kasata, ja nimenomaan tuollaisen lipan kanssa, eli että koko kaappi ei ole samassa tasossa.


Tykkään näistä kaapinovista myös. Tosin hieman valkoisemmat olisi enemmän minun makuuni. Jääkaapin ja pakastimen haluaisin integroituna, mutta se ei ainakaan Ikeassa ole mahdollista jos haluaa tuollaiset täyskorkeat mööpelit ostaa. Siellä integroituna saa vain pienempää jääkaappi-pakastinta. Ja minua on alkanut arveluttaa, että pienempi ei meille riitä! Mansikoitakin pitää pakastaa valtava määrä. :P

Ja niihin Ikea-vaihtoehtoihin sitten.


Ädel-mallissa on kivan simppeli tuo oven/laatikon keskusta. Vetimet tosin ottaisin erilaiset. Tammisten pöytätasojen kanssa siitä saisi sopivan country-henkisen. (Tai ainakin asiakaspalvelija lupaili, että tammi sopii oikeastaan näihin kaikkiin kolmen vaihtoehtomme maalaistyyliin hyvin.)Myös Ramsjö-malli oli kiva. Siinä arvelutti hieman tuo oven keskustan koristeellisuus, jota ei siis tästä kuvasta erota. Mutta melko simppeli kuitenkin.


Ståt- malli miellytti minua ehkä eniten. Siitä saisi myös rakenneltua kivan vitriinin. Esim. edellisessä mallissa, Ramsjössä, ei ollut tuollaista ristikkoa vitriinissä, eikä se siksi miellyttänyt omaa silmääni niin paljon. (Tässä kuvassa oleva valkoinen tiilen näköinen kaakeli on myös meidän valinta. Se pitää enää vain löytää jostakin kaupasta. Vähän kiiltävänä, muttei liikaa.)

Toisaalta, Ramsjö oli värisävyltään kaikkein kivoin. Siinä kuulsi kivasti koivu valkoisen läpi. Nämä kaksi muuta oli aika kellertäviä. Eli jos näistä joku otetaan, pitäisi osata päättää otetaanko 

a) Ramsjö: kivoimman värinen tylsimmillä vitriineillä
b) kaikkein maalaishenkisin Ståt, vai
c) Ädel, jotakin siltä väliltä.

VAI

d) jotain ihan muuta, jostain ihan muualta.

Ollaan me kuitenkin saatu jotain jo päätettyäkin!
1. valkoinen uuni ja mikro
2. tammipuiset työtasot keittiöön
3. valkoiset keittiönkaapit
4. induktioliesi
5. teräksinen tiskipöydän pinta-ala minimiin :) ja paljon puista työtasoa
6. kaareva hana
7. valkoiset tiilen näköiset kaakelit

Lisäksi olisi kiva naamioida (integroida) jääkaappi, pakastin, ja tiskikone. Tiskikoneeseen se ainakin onnistuu, mutta ilmeisesti jääkaapin koossa pitää tinkiä, jos sekin halutaan piiloon. Näin ainakin, jos valitaan Ikea.

Miltä kuulostaa? Saa kommentoida, arvostan suuresti muiden ideoita, ajatuksia ja kokemuksia!
Ja kivaa alkavaa viikkoa kaikille! Mulla se alkaa hammaslääkärin tuolissa, taas! Ei enää edes pelota, kun on jo niin rutiinia...

22 kommenttia:

 1. Nää oli mun suosikit ikean keittiöistä! Sitten kuitenkin päädyin ihan toiseen: abstraktiin. Värisävyn takia: ainakin toi ädel on melko kellertävä. Ramsjö oli kans pitkään harkinnassa, se tuli juuri siinä viime hetkillä markkinoille. Olisin sen ehkä ottanutkin, mutta pelkäsin, että se riitelis liikaa ton lattian kanssa. Ramsjö on muuten mun värisilmäni mukaan enemmänkin harmaaseen taittava kuin kellertävään. Mun mielestä siinä on ihana sävy. Toi ylläoleva kuva jotenkin valehtelee..?

  Muutenkin toi sun tyyli on kyllä ihan 10! Mä varmaan taivuin tähän modernimpaan, koska tähän 80-luvun asuntoon jotenkin istui paremmin tämä meidän selkeämpi linja. Mutta teidän tyyppisen puutaloon ehdottomasti joku noista! (ottaisin riskin ja suosittelisin ramsjööta tai stååttia)

  Olisko sun tyyli siis skandinaavisen romanttinen? tanskalainen, ruotsalainen.. :)

  VastaaPoista
 2. Mä kävinkin kattomassa sun facebook-kuvista, minkä te olitte ottaneet. :) Teidän asuntoon sopii kyllä tosi hyvin valinnat, jotka ootte tehny! Ädel ja Ståt on tosiaan aika kellertäviä, se on vähän arveluttavaa. Mitään lattioita me ei olla vielä valittu, että sikäli helppoa. Enpä ollut muuten tullut tota edes ajatelleeksi, että niidenkin pitäis sopia yhteen! Täytyy alkaa nyt samalla katsella lattioita siis.

  Ehkä mun tyyli on sitten skandinaavisen romanttinen. :D Kun vielä osais toteuttaa sen... Tällä hetkellä tuntuu, että ihan hyvin pystyn/pystytään vielä pilaamaan hieno talo tekemällä tosi typeriä valintoja mitkä ei sovi yhtään yhteen. Kääk!

  VastaaPoista
 3. Aivan ihan tuo penkki-idea! Olis sellanen rento oleskelutila keittiössäkin. Eka tai kolmas keittiöistä ainakin kuvien perusteella miellyttää mua eniten. Mutta tottakai te teette omat valintanne :D

  Millasia lattiaideoita oot pyöritelly mielessäs?

  VastaaPoista
 4. Joo meidän oli pakko ottaa tosi neutraalit kaapinovet kun toi lattia oli täys mysteeri vielä siinä vaiheessa! Ja kun laitettiin harmaanvalkoine vaha, niin kellertävät kaapit olis ollut kamalat. Mun mielestä :P Niin ja joo jääkaappi ratkaistiin niin, et laitettiin peitelevy sinne yläpuolelle. Näin saatiin integroitu. Mut jääkaappi on ihan ok ei-integroitunakin.

  VastaaPoista
 5. Tibro varmaan kolahtaa.

  http://www.tibrokok.se/web/Romatiska_Kok.aspx

  VastaaPoista
 6. Kolahtaisi mullekin noi keittiövalinnat! MIELLYN suuresti!!

  VastaaPoista
 7. On tosi hyvä, että olet miettinyt pitkälle tuota tyyliä. Kun menet mahdollisesti keittiötoimittajien luo, ota kuvat mukaan, niin pääsevät paremmin pääsi sisään :)

  Itse suosittelen lämpimästi Topi Keittiöitä ja Puustellia. Myös Pirkkalan Keittiömaailmassa sai hyvää palvelua. Ikean keittiöpuolesta minulla ei ole kokemusta.

  Keittiön kohdalla, jos puhutaan muusta kuin itse sisustuksesta, tärkeää on tietenkin kilpailutus ja keittiön laatutekijät (ilman että on sikakallis). Ainakin lapsiperheissä keittiö on useimmiten kovalla kulutuksella :) jatkuvasti tiskataan tai tehdään ruokaa. Laskutilaa ja säilytystilaakin kannattaa hankkia riittävästi. Itse lähdin keittiön suunnittelussa liikkeelle käytännön pohdiskelulla siitä, mitä kaikkia tavaroita meillä on ja mitkä pitää olla keittiössä milläkin ulottuvuudella. Kun sain keittiösuunnittelijalta hahmotelman, nimesin kaappeihin tavarat paikoilleen. Tässä huomasi omassa ajattelussaan monta puutetta :)

  Ikean keittiökalusteista minulla ei ole itsellä kokemusta, mutta tiedän, että jotkut ovat niitä hankkiessaan ahdistuneet kokoamisen tuskasta. Useimmilla keittiötoimittajilla tulevat kaapistojen rungot koottuina, jolloin iselle jää asennushommat.

  Omasta kokemuksesta voin sanoa, että en enää ikinä asenna itse keittiökaappeja u-mallisessa keittiössä, jossa liesi on nurkassa. Oli siinä mielenterveyden menettäminen erittäin lähellä :) vaikka meilläkin rungot tulivat Puustellilta koottuina :) Kodinhoitohuoneen kaapistojen asennus olikin lastenleikkiä keittiöön verrattuna...

  VastaaPoista
 8. Tantta: lattia-asiat on vielä ihan vaiheessa. Mutta luultavasti laminaatilla mennään, hinnan vuoksi. Ja kun on lattialämmitys, niin ei sen niin väliä. Muuten laminaatti voiskin tuntua kylmältä. Jotain mattapintaista, tammijäljitelmää ehkä, ei mitään kiiltävää. :)

  Remonttihiiri: Tibro kolahti. :)

  Marika: loistava vinkki toi, että käy läpi mitkä tavarat mihinkin menee! Meillä on itsellä alustavaa suunnitelmaa koneella miten kaapit laitetaan, ja luulen, että tänhetken suunnitelma pyörii liikaa ulkonäön ympärillä, ja kunnon säilytystilaa kaikenlaisille rumille (mutta tareellisille) muovikulhoille on liian vähän.

  VastaaPoista
 9. Hups, tareellisille = tarpeellisille :)

  VastaaPoista
 10. Mies rupesi tossa korjaamaan, että parkettia voi saada jopa halvemmalla kuin laminaattia. Eli me ollaankin ottamassa laminaatti kulutuskestävyyden vuoksi, ei hinnan. :)

  VastaaPoista
 11. Sekä laminaatin ja parketin omistajana komppaan kyllä enemmän parkettia. Aidon puun tuntua paljaalla jalalla ei voita mikään :) Varsinkin kesällä oli niin ihanaa hipsutella öljytyllä parketilla :) Meillä on parketti keittiössä, olohuoneessa ja aulassa, muualla on keraaminen laatta (niin no se laminaatti on siis pikkuneidin huoneessa ja meidän makkarissa, kun kustannussyistä ei voitu laittaa enää niihin parkettia, heh.)

  Laminaatin huono puoli on kylmä pinta ja muovisuus sekä se, että siinä ihan oikeasti näkyy varpaan jäljet ainakin meillä, heh :) Parketti pesee mennen tullen esim. muovilattiankin helppohoitoisuudellaan. Varsinkin öljyttyä parkettia suositellaan lapsiperheisiin, koska värillisellä öljyllä voi tarvittaessa paikkailla kolhuja.

  Hinnoista vielä sen verran, että meillä parketin hinnaksi tuli noin 38 euroa neliö (keskihintainen) ja laminaatin hinta 28 euroa neliö (suht kallis laminaatti, kun parketille oli vaikea kaveria löytää halvemmista).

  Laminaatin valinnassa oleellista on kulutusluokka (joka siis pitäisi olla kotikäyttö) ja laminaatin viimeistely (viistereunat). Esim. joillakin tuoteperheillä julkisen tilan kulutuksen kestävyyden omaavat laminaatit ovat kuluttaneet kotikäytössä perheen sukat puhki.

  Laadukkaita laminaatteja löytyy muuten ainakin Upofloorilta...

  VastaaPoista
 12. Unohdin aikaisempaan lisätä linkin hienosta keittiöstä, joka oli elokuvassa Something's gotta give. Se on tosin tyyliltään long islandia, mutta siinä näkyy hienosti ne kaakelit ja kaapit :)

  http://hookedonhouses.net/2009/05/04/the-beach-house-in-somethings-gotta-give/

  VastaaPoista
 13. Laminaattia en suosittele olkkariin ja leikkihuoneisiin. Tai menkääpäs johonkin laminaattiasuntoon ja heitelkää leegoja siihen.
  Remppis

  VastaaPoista
 14. Remppis on oikeassa.. legot ja kaikki muutkin lelut kolahtelee äänekkäästi laminaatilla - huomattu on :) Ihan välillä korvissa soi kun leikkii neidin kanssa legoilla :) Tästä syystä huoneessa onkin iso matto, mikä tietysti ei ole järkevää lattialämmityksen kannalta... mutta budjettiratkaisu mikä budjettiratkaisu. Aina ei voi voittaa :)

  - Marika

  VastaaPoista
 15. Budjettiratkaisuja on tehtävä tosiaan, ja paljon. Ei mahda mitään. Mut täytyy siis harkita tota lattia-asiaa vielä legojenkin kannalta. :D

  Me ollaan kyllä jo paljon budjettiratkaisuja tehtykin. Talopaketista karsittiin hienoja pari-lasiovia, eteinen, sivueteinen, erkkeri ym ym. Mut vielä niitä pitää myös paljon tehdä. Pitää vaan päättää että mistä.

  VastaaPoista
 16. Hih, meillä on keittiössä Ädelin kaapistot, tammitasot ja valkoiset, kiiltävät, "tiilimäiset" kaakelit :) Toi sun laittama alin kuva oli meillä inspiraationa keittiön remontissa, saa tulla kattoon miltä näyttää livenä, että tuntuisiko omalta.

  Suvi

  VastaaPoista
 17. Eikä!! Ihan totta?? :D Meillä on siis tosi samanlainen maku ilmeisesti! Jos me päädytään johonkin samanlaiseen, niin sitten te ajattelette, että meiltä loppui mielikuvitus ja kopioitiin vaan teitä! Oh no! :D

  Onko kyseessä siis Suvi H? :)

  VastaaPoista
 18. Juu, Suvi "Hoohan" minä :)

  Musta tuntuu, että tää tyylisuuntaus on vaan nyt aikas pop, joten ollaan ilmeisesti vaan tykästytty tällä hetkellä aika suosittuihin juttuihin. Eli kai me kaikki taidetaan sitten matkia "Ikeaa", heh :D Että ihan kuule samoilla linjoilla voi mennä. Teillä tuo tyylisuuntaus vaan pääsee vielä paremmin oikeuksiinsa, kun miljöönä on ihana, suuri, maalaisromanttinen omakotitalo luonnon keskellä. Tänne seitkytluvun tiilitaloon tää ei ihan istu niin kuin nenä päähän mutta luohan se tunnelmaa tännekin.

  VastaaPoista
 19. Ihan sama maku minulla! Rakastuin Kallion keittiöön asuntomessuilla, mutta se on meille liian kallis. Ramsjö voisi olla hyvä ovi, mutta pelkään, että se ei ole tarpeeksi valkoinen vaan liian läpikuultava. En pääse katsomaan sitä livenä, koska se ovimalli ei ole myynnissä täällä Aasiassa, missä nyt asun. Olemme remointoimassa taloa Suomessa.

  VastaaPoista
 20. Nyt vasta huomasin että tänne oli vielä tullut yksi kommentti! Vau, asutte Aasiassa ja remppaatte Suomessa! :)

  Et varmaan enää huomaa tätä minun kommenttiani, joten en taida kirjoittaa nyt enempää...

  VastaaPoista
 21. Juu, huomasin kommentin :) Etäremppaaminen on aika haastavaa ja kallista, kun ei itse pääse edes siivoamaan timpurin jälkiä. Mutta se on meille ainoa vaihtoehto. Ikean valikoima täällä on suppeampi kuin Suomessa, myynnissä on tietenkin vain ne tuotteet, jotka sopivat aasialaiseen makuun.

  VastaaPoista
 22. Integroitavien koneiden osalla täytyy aina tinkiä hieman koosta, mutta kyse on vain senteistä. Lopputulos ratkaisee mitä haluaa!
  Kannattaa kiinnittää huomiota myös uunin/lieden/keittotason/liesituulettimen hankintaan. Jos erehdyt hankkimaan jonkin osan 50cm leveänä, olet aivan jumissa - kaikki integroidut kalusteet ovat 60cm jaollisia ja esim. Ikealla ei ole liesituulettimelle 50cm maustekaappia lainkaan, jos sitä kaipaa...
  Itse juuri Ikean Ädelin asentaneena täytyy vaan ihailla/ihmetellä Ikean toimivuutta. Integroitujen kalusteidenkin asennus kävi ohjeita seuraamalla, mutta tarkkana piti olla. Puhelinneuvontapalvelu toimii myös erittäin hyvin.
  Prosessissa ei tule laskea omaa työaikaa, jolloin ostos on erittäin kannattava. Kokoaminen oli kuitenkin helppoa! Kaapit ovat laadukkaita ja saranat ym. tarvikkeet ammattimaisen tasokkaita. Suosittelen :)
  Sitä paitsi - jos haluat keittiön sopivan muihinkin huoneisiin, on esim. Ädelin pariksi Hemnesin kalusteet muihin huoneisiin "samaa sarjaa".
  Ädel on luonnonvalkoinen, mutta ei mielestäni kyllä kellertävä. Värisävy elää valaistuksen mukaan - mutta lv ei ole paras valinta, jos hankit kirkkaan valkoisia koneita. Mutta sama on Ramsjön kanssa valkoisten koneiden kanssa. Itse kannatan rst-koneita; niille on omat puhdistusaineet, jolloin ei tarvitse tahroista välittää... Itselläni on ollut rst-koneet jo 16vuotta ja en vaihtais.
  Laminaatista vielä: erehdyimme tekemään yläkerran laminaatista lattialämmitettyyn taloomme (öljylämmitys). Puolet vuodesta lattiat ovat aivan kylmän nihkeät ja kolkot. En missään tapauksessa laita enää ikinä.
  Parketti ja laatta ovat parhaat ja muovimatto toimii erittäin hyvin: muovimattoja on itse asiassa aivan mahtavia kuoseja, jos hintaa pitää tarkkailla :)
  Kivilattiakaan ei ole muuten kylmän tuntuinen kuin hetken kesäkuumalla - jalka lämmittää kiven, mutta muovista laminaattia ei koskaan.
  Toivottavasti näistä oli apua valintoihin...
  Mukavia remppahetkiä!

  VastaaPoista